BIMI: Nový standard pro zvýšení důvěryhodnosti a ochrany značky v email marketingu

E-mailová komunikace je klíčovým prvkem každodenního podnikání a v dnešní digitální době je obzvlášť důležité vyniknout mezi záplavou e-mailů ve schránkách příjemců. Jak tedy zajistit, aby vaše e-maily nejen vynikly, ale také vzbudily důvěru? Řešení přináší BIMI (Brand Indicator for Message Identification). Tento nový standard umožňuje firmám zobrazit ověřené logo vedle odeslaných e-mailů, to vede k vyšší důvěryhodnosti, lepší ochraně proti phishingu a profesionálnějšímu vzhledu vašich zpráv. V tomto článku se podíváme, jak BIMI funguje a proč by měl být nedílnou součástí vaší e-mail marketingové strategie.

Co je BIMI?

BIMI neboli Brand Indicator for Message Identification je nový standard, který firmám umožňuje zobrazit své logo přímo vedle e-mailů ve schránkách příjemců.

Tento systém funguje prostřednictvím speciálního DNS záznamu, který odkazuje na logo vaší firmy. Když poskytovatel e-mailových služeb, který podporuje BIMI, přijme e-mail od vaší společnosti, stáhne si logo z vašeho DNS záznamu a zobrazí ho vedle e-mailu v inboxu příjemce. Díky tomu je logo viditelné pouze u ověřených emailů, a to zvyšuje důvěryhodnost a rozpoznatelnost vašich zpráv.

EK_BIMI

Jak BIMI funguje a jak pracuje s logy značek?

Jak už bylo řečeno – BIMI je nástroj, který pomáhá značce vyniknout v e-mailové schránce příjemce tím, že vedle e-mailů zobrazuje vaše logo. Aby BIMI správně fungovalo, je potřeba udělat několik kroků.

E

Implementace protokolu DMARC

Prvním krokem je vytvoření protokolu DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting & Conformance). DMARC pomáhá chránit vaši doménu před podvodnými e-maily a phishingem. Když máte DMARC správně nastavený, můžete zajistit, že vaše e-maily jsou autentizovány a že příjemci mohou věřit tomu, že pocházejí opravdu od vás. DMARC tedy slouží jako základní kámen pro bezpečnost vaší e-mailové komunikace.

E

Vytvoření SVG souboru s logem

Dalším krokem je vytvoření SVG souboru s vaším logem. SVG (Scalable Vector Graphics) je speciální formát obrázku, který umožňuje, aby logo vypadalo dobře na všech zařízeních, ať už je to počítač, tablet nebo mobilní telefon. Je důležité, aby vaše logo bylo jasné a snadno rozpoznatelné, což pomůže příjemcům vašich e-mailů rychle identifikovat vaši značku. Logo v tomto formátu pak nahrajete na zabezpečený server, odkud si jej mohou poskytovatelé e-mailových služeb stáhnout.

E

Ověření loga pomocí VMC certifikátu

Aby poskytovatelé e-mailových služeb zobrazovali vaše logo, potřebujete takzvaný VMC certifikát – Verified Mark Certificate. Tento certifikát potvrzuje, že logo a doména jsou ověřené a patří vaší společnosti. Ověření loga pomocí VMC zahrnuje několik kroků, včetně ověření identity vaší společnosti a vlastnictví domény. Certifikační autority, jako je DigiCert vám s tímto procesem pomohou. Cena tohoto certifikátu je aktuálně $124 měsíčně, což může být pro některé firmy výzva. Nicméně investice do VMC může přinést rychlou návratnost v podobě zvýšené důvěryhodnosti a lepší ochrany vaší značky.

E

Zobrazení loga poskytovateli e-mailových služeb

Jakmile jsou všechny předchozí kroky úspěšně dokončeny – tedy nastavení DMARC, vytvoření SVG loga a získání VMC certifikátu – vaše logo se začne zobrazovat u e-mailů odesílaných z vaší domény. Můžete si zkontrolovat, zda vše funguje správně, pomocí nástroje BIMI Generator. Tento nástroj vám umožní ověřit, že je váš BIMI záznam správně nastaven a vaše logo se bude zobrazovat vedle e-mailů tak, jak má.

Kteří poskytovatelé podporují BIMI?

Podporu BIMI již implementovala řada velkých poskytovatelů e-mailových služeb. To znamená, že pokud máte VMC certifikát, vaše logo se zobrazí u e-mailů odesílaných přes tyto služby:

  • Yahoo Mail
  • Gmail
  • AOL
  • Fastmail

Kromě těchto poskytovatelů patří mezi podporovatele také Apple Mail, francouzský poštovní poskytovatel La Poste, Cloudmark, Zone a polský Onet Poczta​.

Kompletní seznam poskytovatelů, kteří podporují BIMI, najdete na oficiálním webu BIMI Group.

Jaké benefity s BIMI získáte?

Zvýšení důvěryhodnosti a ochrana proti phishingu

Ověřené logo vedle e-mailu okamžitě signalizuje příjemcům, že váš e-mail pochází z důvěryhodného zdroje. V dnešní době, kdy jsou lidé stále více ostražití vůči phishingu a spamům, může tato vizuální jistota výrazně zlepšit váš open rate.

Posílení značky a vyšší míra otevření e-mailů

Zobrazení loga vedle e-mailů výrazně zvyšuje povědomí o vaší značce. Příjemci, kteří často vidí vaše logo, si vaši značku lépe zapamatují a budou ji vnímat pozitivněji. Tento benefit přispívá k vyšší míře otevření e-mailů a větší interakci s příjemci a to vede k lepším výsledkům vašich e-mailových kampaní.

Konkurenční výhoda

Vzhledem k tomu, že BIMI je stále relativně novou technologií, firmy, které jej implementují, mohou získat konkurenční výhodu. Zobrazení loga vedle e-mailů je inovativní a profesionální způsob, jak se odlišit od konkurence a upoutat pozornost příjemců.

BIMI představuje efektivní nástroj pro posílení důvěryhodnosti a ochrany značky v emailovém marketingu. Implementace BIMI vyžaduje několik kroků, včetně nastavení DMARC, vytvoření SVG souboru s logem a získání VMC certifikátu. Přestože tyto kroky mohou vyžadovat jistou investici a úsilí, přínosy jsou zřejmé. Zobrazení ověřeného loga vedle e-mailů nejen zvyšuje důvěryhodnost a chrání proti phishingu, ale také posiluje povědomí o značce a zlepšuje open rate e-mailů. Podpora od hlavních poskytovatelů e-mailových služeb, jako jsou Yahoo Mail, Gmail a Apple Mail, činí BIMI dostupným a účinným nástrojem pro firmy, které chtějí získat konkurenční výhodu a vyniknout v e-mailové komunikaci. Implementace BIMI se tak může stát klíčovým prvkem úspěšné e-mailové marketingové strategie.

Chcete se dozvědět více nebo potřebujete další informace? Hledáte pomoc s konkrétní kampaní nebo celým email marketingem? Kontaktujte nás! Rádi s vámi probereme všechny možnosti.

Zaregistrujte se zdarma

Pošlete až 5 000 e-mailů po dobu 30 dní zdarma.

Sign Up Free

Send up to 5 000 emails free for 30 days.