7 tipů na úspěšný newsletter

Slovo newsletter známe určitě všichni. Každý den nám takových newsletterů chodí desítky do naší emailové schránky a většina z nich bohužel skončí bez přečtení v koši nebo ještě hůř – ve spamu, ale o tom si povíme zase jindy. Avšak dobře napsaný newsletter dokáže kromě oslovení, upoutání publika, nebo budování značky změnit potenciální zákazníky v kupce. 

Ale jak napsat takový newsletter, který bude opravdu úspěšný?

Newslettery jsou nezbytnou součástí každé efektivní email-marketingové strategie. Při tvorbě newsletteru je důležité si uvědomit, že se jedná o marketingovou kampaň, která vyžaduje jasné poselství a konkrétní cíl. Klíčové je zaměřit se na obsah, formát a způsob komunikace se čtenáři.

7 tipů na úspěšný newsletter

1. Zaujměte chytlavým předmětem a anotací

Předmět je první věc, kterou příjemce uvidí, a podle toho se může rozhodnout, zda si váš newsletter otevře či nikoliv. Snažte se vytvořit předmět, který je lákavý, stručný a přitahuje pozornost. Použijte silná slova, která vyvolávají zvědavost a dávají najevo hodnotu obsahu. 

Anotace emailu (též známá jako preheader) je text, který následuje hned po předmětu a poskytuje dodatečný kontext nebo lákadlo, aby příjemce zaujal a motivoval ho ke čtení, nebo ještě lépe – k otevření.

Předmět i anotace tedy tvoří takovou symbiózu, která přináší výhody jako zvýšení míru otevření, snížení rizika spamování, přesné informování o obsahu emailu a zvýšení relevance pro příjemce.

2. Výběr relevantního tématu

Prvním krokem při psaní newsletteru je vybrat si téma, které je relevantní pro vaše publikum. Mějte na paměti zájmy a potřeby svých čtenářů. Pokud například vlastníte e-shop se sportovním vybavením, můžete ve svém newsletteru zahrnout tipy na trénink, nové produkty nebo inspirativní příběhy sportovců. Důležité je, aby vaše téma bylo atraktivní a relevantní pro vaše čtenáře.

3. Stručnost je klíčová

Newsletter by měl být krátký a stručný. Vaši čtenáři mají pravděpodobně plné emailové schránky a nechtějí strávit příliš času čtením dlouhých esejí. Zaměřte se na důležité informace a předávejte je jednoduchým a příjemným způsobem. Pokud potřebujete sdělit více informací, můžete přidat odkazy na vaše webové stránky nebo blog, kde si čtenáři mohou přečíst více.

4. Personalizace – cesta k úspěchu

Při psaní newsletteru se snažte komunikovat se čtenáři osobně. Používejte oslovení „Vážený pane xxx“ a snažte se vytvořit příjemnou a přátelskou atmosféru. Použití osobního přístupu pomáhá budovat vztahy se svým publikem a zvyšuje pravděpodobnost, že se čtenáři budou vracet zpět k vašim newsletterům.

5. Vizuální prvky jsou důležité

Vizuální prvky, jako jsou branding vaší společnosti, obrázky nebo grafika, mohou oživit váš newsletter a zpříjemnit celý prožitek z jeho čtení. Používejte relevantní obrázky, které podporují váš obsah a přidávají mu hodnotu. Dáveje si však pozor, aby obrázky nebyly příliš velké, mohlo by tím dojít ke zpomalení načítání newsletteru.

6. Přidejte Call To Action

Nezapomeňte v newsletteru zahrnout tzv. „Call to Action“ – výzvu k akci. Chcete-li, aby vaši čtenáři něco udělali, jako například se přihlásili na akci, koupili váš produkt nebo se zapojili do soutěže, vytvořte jasnou výzvu a umístěte ji na strategické místo v newsletteru. CTA by měla být snadno viditelná a lákat čtenáře k akci.

7. Testujte a analyzujte výsledky

Posledním, ale velmi důležitým krokem je testování a analýza výsledků vašeho newsletteru. To vám pomůže pochopit, co funguje a co ne. Na základě těchto informací můžete vylepšit svůj newsletter a přizpůsobit ho potřebám svého publika.

Zaměřte se hlavně na metriky: 

  • míra doručitelnosti (delivery rate)
  • míra otevření (open rate)
  • prokliky (click through rate)
  • počet odhlášení (opt-out rate)
  • míra konverze

Nezapomeňte, že dobře napsaný newsletter může být silným nástrojem pro komunikaci s vašim publikem. Základem je tedy přehledný a atraktivní design, zaměření na přínos pro čtenáře, osobní přístup, stručnost, call-to-action a neustálé testování a analýza. Držte se těchto tipů a váš newsletter se stane oblíbeným čtením vašich příjemců.

Nechte emailing v rukou Emailkamapne.cz

Vytvářejte vlastní emailové kampaně, analyzujte své výsledky a kombinací pokročilých funkcí s umělou inteligencí dosahujte lepších výsledků.

Zaregistrujte se zdarma

Pošlete až 5 000 e-mailů po dobu 30 dní zdarma.

Sign Up Free

Send up to 5 000 emails free for 30 days.